Spektakel-Musical 40-45


Een Belgische productie van wereldklasse

​Handen in de lucht jongens en meisjes want het is weer tijd voor een nieuwe blog post!

Gejuich! Woohoo!

Deze keer zal ik het niet hebben over films en ook niet over een nieuw album, maar over een musical. En niet zomaar een musical, eentje om je duimen en vingers bij af te likken. Want wat ik een paar weken geleden in het Pop-Up Theater van Studio 100 heb gezien was wel een niveautje hoger dan een simpele zaalshow of een film!

De Spektaktel-Musical 40-45 is een huzarenstukje, waarvoor ze doodleuk een theater op maat hebben gemaakt: Een gigantische hal met bewegende tribunes, bewegende decorstukken, echte old-timers en een vliegtuig die neerstort. Vanaf het moment dat de show begint word je volledig in het verhaal gezogen, je waant je in den oorlog en voelt hoe verschrikkelijk die moet geweest zijn. Je bent zelfs bijna vergeten dat je naar een musical aan het kijken bent.

Oh. My. God. Oh. My. God.

Beter dan 14-18

Ik was zo’n 4 jaar geleden ook naar 14-18 gaan kijken en daarvan was ik al onder de indruk: vooral dan door de effecten, maar minder door het verhaal.
Ik had iets gelijkaardigs verwacht, maar was van mijn sokken geblazen. Het had een sterk verhaal zonder zwart-wit afgebeelde personages. Met een mooie mix van spanning, humor, romantiek en drama.
Voor de musical 14-18 hadden ze 1 tribune die vooruit en achteruit kon, maar nu ging het om meerdere tribunes die in alle richtingen konden bewegen. De mogelijkheden die dit biedt werden goed benut: tussen alle spanning en actie was er op gepaste momenten tijd voor eenvoudige scènes.

James Cooke in de hoofdrol

De originele cast had Jelle Cleymans (Staf) en Jonas Van Geel (Louis) in de hoofdrollen. Maar voor de show van 8 februari zagen we Jo Hens als Staf en James Cooke als Louis. Ik had mijn vooroordelen al klaar, maar ik had ongelijk om geen fan te zijn van James.

James Cooke kokhalst Kijk ik kan kokhalzen!

James Cooke heeft me verrast! Soms zag ik wel een glimp van James, maar ik zag vooral een goede vertolking van het personage Louis. Hij kan dus goed acteren en hij kan zelfs mooi zingen (misschien zelfs beter dan Jonas Van Geel). Dus een musical met James Cooke is voor mij ok, maar als jurylid van De Slimste Mens zie ik hem echter nog steeds liever niet.

Ook de rest van de cast was erg te smaken: Marleen Merckx, Jo De Meyere, Line Ellegiers. En een verrassende invalster voor Clara Cleymans, want zij was ziek. Liesbeth Roose had die eer, en dat deed ze vol overgave. Voor mij mag ze nog in Vlaamse zalen of op Vlaamse tv verschijnen! En nee, ik ben niet verliefd*.

Great success!

De bezoekersaantallen van 14-18 waren al snel verpulverd door dit topspektakel. En met reden, want de mensen die gaan kijken hebben gelijk om te gaan. Hoewel een kaartje van 70 euro niet weinig is.

Dit spektakel zullen ze volgens mij bij Studio 100 niet kunnen evenaren, zelfs niet met een musical over Boudewijn.

 
* Of ja, misschien toch wel een eenie-meenie beetje...

Geplaatst in Algemeen

Misschien vind je deze posts ook leuk: