Donkere synths en neonlampen


Compact Disc Dummies - Neon Fever Dream (2020)

Ondertussen zal bijna heel Vlaanderen ze al kennen. De gebroeders Lennert en Janus Coorevits van Compact Disc Dummies. Mede door hun passages in De Slimste Mens Ter Wereld en hun rol als huisband voor De Ideale Wereld, maar hopelijks ook via de radio. Want er is geen twijfel over dat ze al hits hebben voortgebracht!

Om te beginnen was er natuurlijk hun eerste single The Reeling die in 2013 voor 6 weken in de Vlaamse Ultratop stond. Maar het duurde daarna weer 6 jaar vooraleer de broers uit Desselgem weer prominent op de Belgische radio kwamen. Vorig jaar kwam hun nieuwe single Cry For Me onze trommelvliezen behagen en onze dansbenen kwamen weer wakker. De daarbijhorende EP Satellites was ook een mooi succes.

Nu volgt dus hun tweede album, en die is zeker het luisteren waard! 

Hier zijn de Compact Disc Dummies 2.0

Compact Disc Dummies - Neon Fever Dream “You can keep me on repeat.”

De single en EP, die vorig jaar uitkwamen, waren duidelijk een stijlverandering bij de Dummies. Iets minder electropunk en meer synthpop. Een sprong naar het verleden, meer bepaald naar de 80s.
Dit nieuwe album is duidelijk een bevestiging van die vernieuwing. We krijgen een Night-Rider-vibe voorgeschoteld en een intro die Inspector Colombo ademt.

De geweldige intro On Repeat begint met een chille baslijn, een James-Bond-esque gitaarsound en een saxofoon in de achtergrond. Wat volgt is een geweldig dance-nummer die je, inderdaad, op repeat zou blijven zetten. De synth-sounds op het einde zijn ook om van te smullen.

Wat volgt is trip die in het zelfde sfeertje blijft. De hedendaagse dance-sound gemixt met de sfeer van een lunapark, met af en toe een mooie synth-lijn. Soms eens een vrolijke dagdroom over succes en rijkdom, dan eens een melancholisch nummer over eenzaamheid en onmogelijke liefdes. Ook wordt er in de teksten vaak gespeeld met science-fiction-ideeen. Zoals bijvoorbeeld het verhaal van het hologram in het gelijkgenaamde nummer. Maar ook bijvoorbeeld een referentie naar “The Simulation” die steeds beter wordt. Ook muziekaal klinkt het vaak ook wat futuristisch, maar dan meer als een toekomst zoals in Blade Runner...

Er zitten ook leuke referenties in naar nummers van in den tijd. Zoals de “Annie are you ok?” van wijlen Michael, in Everybody's Lonely. En in het nummer Easy Life met een twist op “Money, money, money, must be funny” van ABBA.

In z'n geheel is dit album een mooie oorwurm. Nummers als On Repeat, Millionaire, I Remember en Easy Life zouden de ganse dag in je hoofd kunnen spoken. Maar dan zijn er andere nummers waarbij ik jammer genoeg op mijn honger blijf zitten...

De score van Ruben

Dit album is Fatsoenlijk | ★★★★★★☆☆☆☆

De broertjes Coorevits hebben een mooi en heel dansbaar popalbum gemaakt waarbij we ons in de 80s zullen wanen. Een leuke knipoog naar het verleden met veel nummers die serieus blijven plakken.

Misschien vind je deze posts ook leuk: