Er is er eentje jarig!


Goose - SYNRISE (2010)

We kunnen vandaag 10 kaarsjes uitblazen, want het iconische album Synrise van Goose is vandaag jarig!

De band Goose zag het levenslicht in de zomer van 2000. Dit Kortrijkse kwartet brengt twee werelden samen door rock te combineren met electronische dance. Het zijn echter geen pioniers, want de zogenaamde electrorock of dance-punk bestaat al veel langer.  Zo heb je bijvoorbeeld Kraftwerk die al sinds de jaren 70 rock en elektronische muziek bij elkaar bracht, en waarvan Goose vast en zeker veel inspiratie heeft gehaald.

Goose is vooral gekend door de verbluffende live-shows die ze telkens uit hun hoed weten te toveren. Daarom is het misschien logisch dat ze niet direct in de studio moesten kruipen om een album ineen te steken. Neen, het duurde tot 2006 vooraleer ze met hun debuutalbum afkwamen. Bring It On werd het gedoopt en het bevat de singles Low Mode en Britisch Mode. Dit was zeker de moeite waard, maar 4 jaar later kwam het tweede album die de Vlaamse muziekscene uit hun sokken blies. De single Words was een schot in de roos en bracht de band op nog een groter schavotje dan ze al stonden.

En die geniale plaat is nog steeds één van de beste platen uit gans België! 

Bring on the second album

Goose - SynriseCan't stop me now

Het is duidelijk: je hoeft geen baanbrekend werk te leveren om mensen aan het dansen te krijgen. De structuur en sound zijn op Synrise heel herkenbaar, met duidelijke invloeden van dancemuziek zoals Daft Punk of Soulwax. En net door die herkenbaarheid spreekt deze muziek veel mensen aan. Niet alleen dat: het brengt fans van zowel de dance- en rockwereld samen, hoe mooi is dat!

Dit album begint met de titeltrack Synrise met de makkelijkste tekst ooit (oo-ooo-oo) en is meteen al de perfecte anthem om een concertzaal of arena aan het zingen (en springen) te krijgen. Maar naast de instrumentale nummers (laat ons wel wezen, 1 klinker is geen tekst) heb je ook nummers als Can't Stop Me Now en Words die degelijk lyrics (woorden) bevatten. Simpele Engelse woordjes, met West-Vlaamse tongval, die een groot deel van Vlaanderen absuluut uit volle borst kan meezingen.

Het album vervolgt in dezelfde lijn: simpele dance nummers waar je direct in mee bent. Geen dode momenten maar een niet-stilvallend feestje van drie kwartier. Of non-stop als je op repeat zet, want deze is zeker repeat-waardig!

De score van Ruben

Dit album is Overtuigend | ★★★★★★★☆☆☆

Geen baanbrekend werk, wel één van de muziekale pareltjes uit ons kleine landje. Als Synrise je niet aan het dansen krijgt, dan ben je een wandelende hark!

Favoriete tracks: Synrise, Can't Stop Me Now, Words, In Cars.

Misschien vind je deze posts ook leuk: