#RewatchForEndgame (Phase 1)


Op 26 april komt Avengers: Endgame in de zalen, en ik herbekijk alle films die voorafgaan.

Ja ja, the hype is real!!
Op 26 april is het zover, dan komt Avengers: Endgame in de zalen! Jammer genoeg wil dit zeggen dat we nog even geduld moeten uitoefenen. Maar om het wachten wat draaglijker te maken, bekijk ik gewoon alle voorgaande films nog eens opnieuw. De volle twintig!

[Spoiler Alert]

En beginnen doen we met:

Iron Man

Met deze film is alles meer dan 10 jaar geleden begonnen. En ik zeg jullie vol overtuiging dat het de moeite waard is om te (her)bekijken! Dit is een superheldenfilm zoals het hoort: over de egocentrische en narcistische Tony Stark die een ijzeren (of metalen) held wordt, maar van zijn air niets verliest. Een superhelden-klassieker, zonder twijfel! En voor de liefhebbers vermeld ik graag nog de memorabele onthulling:

The truth is... I am Iron Man.

Wist je trouwens dat de regisseur Jon Favreau ook de rol van Happy Hogan op zich genomen heeft? De chauffeur en assistent, die alles in goede banen leidt! Snaptem?

Iron Man 2

Van een klassieker schakelen we meteen over naar één die je wel kan skippen. De enige reden waarom je deze dan toch zou willen bekijken, is voor de introductie van Black Widow. Want wat draagt deze film anders nog bij aan de MCU? In de eerste film is Tony Stark geëvolueerd van een naiëve wapenhandelaar naar een zelfverklaarde wereldverbeteraar. Maar in dit vervolg is hij voor geen meter veranderd. De uitdagingen in deze film hebben er niet toe geleid dat het hoofdpersonnage zichzelf opnieuw moest vinden. Daarbij was Ivan Vanko zelfs geen overtuigende slechterik, maar gewoon een lastig obstakel die af en toe wat in het Russisch brabbelde. Hij gaf ons echter wel deze memorabele quote:

If you could make God bleed, people would cease to believe in Him.

We zullen hier nog eens over nadenken in Avengers: Infinity War.

Thor

Het comic book karakter Thor vind ik de max, maar ondanks dat vind ik deze film heel wat minder. Er waren te weinig personages waar ik voeling mee had en de dialogen waren vaak overdramatisch. Ik heb echter wel van deze Viking-Steampunk / Science-Fiction mashup genoten, maar dat kwam dan misschien eerder door de verschijning van Nathalie Portman… En Tom Hiddleston, natuurlijk, als perfecte vertolking van Loki!
De film op zich overtuigde niet echt, maar is wel een goede introductie van Thor, Loki en Hawkeye.

This drink, I like it. ANOTHER! ANOTHER!

The Incredible Hulk

Het begin van deze film is super! Starten doen we met opening credits die het ontstaan van de Hulk mooi in beeld brengen. Daarna zien we dat Bruce Banner (Edward Norton) in de favela's in Rio zit, wat ook allemaal mooi in beeld gebracht wordt. Het verhaal gaat over een vluchtende wetenschapper die een geneesmiddel zoekt voor een gevaarlijke infectie. Ik ben meteen hooked.
Maar van zodra het verhaal ons naar de VS brengt, gaat het bergaf met het plot. We zijn in een freakshow terecht gekomen, met het leger die achter een groen monster aan zit en een Spec Op (Emil Blonski) die zich met vanalles volspuit en een Abomination wordt. En jammer genoeg was de CGI even abominabel...
Als actiefilm niet slecht, maar zeker niet Incredible.

Captain America: The First Avenger

We gaan terug in de tijd, naar 1942, en we krijgen een generische origin story te zien. Een simpele jongen wordt een superheld in een rood-blauwe spandex. Allemaal heel leuk en zo, al mochten ze wat meer lachen met de situatie, vooral Steve. Alsjeblieft zeg, neem jezelf eens niet zo serieus!

I can do this all day!

Los daarvan, heb ik wel genoten van deze introductie van Cap, Bucky, Hydra en Red Skull. Deze film bevat veel klassieke elementen: de jaren '40 kostuums, de gekke professor, de love interest, de fanatieke nazi-slechterik. En als je goed luistert, hoor je af en toe een vleugje Wagner in de soundtrack! Amusant.

The Avengers

We sluiten fase 1 af met de best film van de zes! Actie, humor, drama, Clark Gregg (Agent Coulson) en Tom Hiddleston: meer heeft een mens toch niet nodig? Behalve dan misschien Edward Norton. Want die is nu vervangen door Mark Ruffalo, en persoonlijk vind ik hem iets minder geschikt voor de rol van Banner. Maar ik ga er niet verder op in gaan, je moet gewoon kijken en genieten. En wachten tot de after-credits voor een eerste glimp van Thanos.

Iemand zin in shawarma? Iemand zin in shawarma?

Geplaatst in Film