#RewatchForEndgame (Phase 2)


Deel twee van de filmmarathon

We zijn een maand verder, dus is het tijd voor deel twee van deze filmmarathon. Voor de mensen die niet mee zijn: ik ben alle MCU films aan het herbekijken voordat Avengers: Endgame in de zalen komt. Voor de liefhebbers kan je via deze link deel 1 van #RewatchForEndgame lezen. Ben je klaar voor het vervolg?

Let's jump right into it!

Deze keer geen te lange intro. Maar wel deze belangrijke spoiler alert:

SPOILER ALERT Lees verder op eigen risico!

Iron Man 3

De eerste Iron Man was super, de tweede was slecht, en nummer 3 was terug een beetje beter. Hoewel ik Iron Man 3 niet zo goed vond als Favreau's Iron Man, vond ik het wel een aangename actiethriller. Want waar er in Iron Man 2 geen karakter ontwikkeling was, hebben we dat in deze eerste film van Phase 2 gelukkig wel! In het overkoepelende verhaal hebben de gebeurtenissen in deze film geen grote invloed, maar het was wel een sterk persoonlijk verhaal van het hoofdpersonage. En daarom is het zeker geen straf om deze film nog eens te zien.

We krijgen het verhaal van een getraumatiseerde Tony Stark, die de gebeurtenissen van The Avengers nog moet te boven komen. Het verhaal van de held die zijn PTS moet verwerken vind ik op zich geslaagd, en op een goede manier verteld. Daarbij vond ik het mooi dat er een moment kwam dat hij terug moest vertrouwen op zijn gave als mechanieker en niet meer op zijn rijkdom kon terugvallen.

Maar er waren jammer genoeg een paar dingen die ik minder vond. Over The Mandarin heb ik bijvoorbeeld een dubbel gevoel. Om te beginnen vind ik het niet erg dat het personage die we eerst als slechterik aanzagen, later een acteur bleek te zijn. De manier waarop Ben Kingsley de rol van Trevor Slattery speelt vind ik zelfs geniaal. Maar het is wel jammer dat de echte Mandarin uiteindelijk door een slap wraak-motief niet zo geloofwaardig overkwam. Het leek eerder iets lachwekkends, vooral als hij ineens vuur begon te spuwen... Gelooft er trouwens iemand dat die kerel het brein is achter The Ten Rings?

Killian spitting fire Dude seriously?

Thor: The Dark World

Aan deze film zal ik niet te veel woorden vuil maken. Als je totale vernieling wil zien, check dan zeker deze sequel. Want buiten de vernieling van Greenwich, en de occasionele scènes met Loki, heb je verder niets aan deze fantasy/sci-fi flick.

Wat onthouden we? Dat Jane Foster alleen maar goed is voor de looks, voor de rest merk je dat ze zich als een Alice in een buitenaards Wonderland gedraagt. Noem deze film gerust Jane in Dark-Elf-land.
Van de Dark Elfs onthouden we dat ze gewoon alles willen vernietigen. Maar we hebben geen idee waarom ze dat willen... Ik kan begrijpen dat ze Asgard willen vernielen uit wraak. Maar het hele universum in eeuwige duisternis hullen om dan te heersen over ... niets? Leg dat eens uit?
Vervolgens onthouden we dat de veiligheid van de gevangenis van Asgard verschrikkelijk zwak is. Ik bedoel vooral dat de gevangenen niet eens deftig gefouilleerd worden... Want hoe precies kon die Kursed zomaar ontsnappen?
Tot slot onthouden we hoe de Aether of Reality Stone bij The Collector is terecht gekomen. Voilà, dat was het, nu is het tijd om naar een paar deftige films te kijken.

Captain America: The Winter Soldier

De regisseurs Anthony en Joe Russo zijn ondertussen al toe aan hun vierde Marvel film. Maar we zijn hun eerste absoluut nog niet vergeten. Met Winter Soldier hebben ze namelijk een heel sterk debuut. Na Iron Man en The Avengers, krijgen we opnieuw een hoogwaardige superheldenfilm! Thanks bro's!
De film vat meteen al aan met een introductie. Niet van Captain Rogers, want die hebben we al in The First Avenger gekregen, maar van The Falcon. Ik geef toe dat ik Cap's intro zeker ook heel deftig vond, zeker vergeleken met de rest van die film. Maar hoe ze de introducties in dit vervolg uitvoeren, daar doe ik mijn pet voor af! Om te beginnen is het direct duidelijk dat Steve nog niet helemaal mee is met de moderne tijden. Het idee van een kerel die 70 jaar op ijs lag en plotsklaps een heel arsenaal aan pop cultuur tot zijn beschikking heeft, kan inderdaad beangstigend zijn. Maar Sam “Falcon” Wilson helpt hem een handje en dat vormt al snel een basis voor de vriendschap tussen de twee. Daarna krijgen we direct een introductie van Black Widow en Nick Fury en daarmee zijn we in een paar minuten direct mee met het verhaal. En het goede is ook dat het tempo van de film geen enkele keer verstoord wordt. De grootste lof naar de screenwriters.

On your left “I do what he does but slower.”

De algemene toon van deze film is veel minder humoristisch dan alle andere in de reeks, maar dat stoort me absoluut niet. Het is een uitstekende complot-actiethriller. De manier waarop het verteld wordt met de verschillende plot twists is zeer goed. En dit vormt een goede basis voor wat de Russo Brothers met dit universum zullen doen. Ik vind het geweldig hoe het personage Winter Soldier/Bucky werd voorgesteld, vooral dan de relatie tussen Cap en Bucky is heel geloofwaardig. De relatie tussen Cap en Black Widow vind ik daarentegen vooral cringy en overbodig, maar dat is dan misschien het enige minpuntje.

We krijgen naast Bucky nog een aantal bekende gezichten te zien. Het moment met Peggy Carter was bijvoorbeeld zeer geslaagd. Maar vooral de onthulling van gestoorde dr. Zola was geniaal. En (major spoiler) Agent Sitwell is ontmaskerd als een mol, maar meldt ons ook doodleuk dat ze Stephen Strange al op hun radar hebben. Maar meer over Doctor Strange volgt uiteraard nog in Phase 3.
Tot slot geef ik nog graag mee dat ik een fan ben van het grafsteen van Nicholas J. Fury.

The path of the righteous man... Ezekiel 25:17 What? They speak English in What?!

Guardians of The Galaxy

Een huurling, een wasbeer, een boom, een autist en een Amerikaan lopen een bar in. Het kan het begin zijn van een goedkope klucht, maar dat is het zeker niet! Allez een klucht is het wel af en toe, maar niet in de slechte zin van het woord. Want deze film is komisch, en bij momenten zelfs hilarisch, maar het is veel meer dan een komedie alleen. Deze sci-fi/fantasy/space-opera/superhero/actiekomedie is ge-wel-dig! Ik durf zelfs zeggen dat dit de beste MCU film is die ik tot nu heb gezien.

Rocket Raccoon Oh... yeah!

Vanaf de intro was ik meteen verkocht. Star-Lord (Chris Pratt) verkent een buitenaardse ruïne - buitenaardse wezentjes inbegrepen - met het nummer Hooked on a Feeling in de achtergrond: AWESOME! En doorheen de film blijft deze geweldige soundtrack vol 70’s muziek een rode draad. Die muziek is trouwens niet zomaar gekozen, maar dient ook als referentie naar de overleden moeder van Peter Quill. Voordat ze stierf had zij hem namelijk een mixtape gegeven, en die zou hij voor geen Unit in het universum kunnen missen.

Naast die muziek is de humor natuurlijk ook wat deze film karakter geeft. Het sarcasme van Rocket en de absurde dubbelzinnige verwarringen van Drax zijn niet echt revolutionair. Maar het wordt wel op een supergoede manier gebruikt als bindmiddel voor de personnages. De intense en emotionele momenten mogen er zeker ook zijn, maar dankzij de goedgeplaatste grappen wordt de film nooit te melig of overdramatisch. En ik weet wel dat dit niet het eerste verhaal is van de solitary misfits die uiteindelijk samen een groep helden worden, maar James Gunn heeft dit op een unieke manier aangepakt.

Na de post-credits scène in Thor: The Dark World, krijgen we hier terug The Collector te zien. En na de post-credits scène van The Avengers zien we ook hier Thanos terug. Wie weet zien we na de post-credits scène van deze film ooit Howard The Duck nog eens terug (cross your fingers voor een Howard The Duck langspeelfilm).
Wat we zeker wel zeker nog terug zullen zien zijn de Infinity Stones. Na de Tesseract (Space), de Scepter (Mind) en de Aether (Reality) krijgen we hier de Orb met de Power Stone. Daarmee voelen we Infinity War stilaan dichterbij komen.

Infinity Stones Damn it Marie, they're minerals not stones!

Guardians of The Galaxy vol. 2

Ik weet dat dit eigenlijk een Phase 3 film is. Maar aangezien de gebeurtenissen direct volgen op de vorige film, lijkt het me logischer om direct deze te bekijken. Dus hier komt meteen een review van die ervaring. En om het kort te zeggen was die ervaring jammer genoeg in vergelijking maar Ehh... Na de lange review van de eerste Guardians, zal ik hier dus slechts een korte maken van het vervolg.

Guardians 2 dus... Ik zal niet zeggen dat alles aan deze film zwak was, maar wat er goed aan was is niet zo bijzonder. Om te beginnen vind ik de soundtrack van deze film geweldig! Daarnaast zijn er (slechts) 3 goede scènes. De eerste is de introductie waar ze een ruimtemonster moeten doden, en waar Baby Groot vrolijk op danst. De tweede is het gevecht op het einde tussen Peter en Ego. En de derde was het afscheid van Yando. Dat was het dan, nu kunnen we overgaan tot de kritiek.

Taserface! AHAHAHAHAHAHAHA!! Taserface?!

Pas op, zó slecht is deze film niet hoor, en zeker niet de slechtste van de MCU (wassup Incredible Hulk?). Over het algemeen is dit een gemiddelde actiekomedie. De pacing van de film is wel wat zwakjes, en de humor is vaker dan niet misplaatst. Daardoor komt het verhaal dat ze willen brengen jammer genoeg niet goed over. Deze film had veel beter kunnen zijn, en dan kon die terecht gezien worden als de Empire Strikes Back van de MCU. Maar het had niet mogen zijn...

Wel leuk, die gelijkenissen met de tweede Star Wars film. De algemene structuur van de film, het asteroïdenveld en het ‘I am your father’ moment zijn uiteraard de opvallendste. Ik zal trouwens straks nog iets vertellen over MCU Phase 2 en de connectie met The Empire Strikes Back. Maar eerst nog 2 reviews natuurlijk.

Avengers: Age of Ultron

Regisseur Joss Whedon is terug voor wat extra Avengers actie! Een introductie en uitleg hoe de Avengers assembled zijn is in deze sequel niet nodig, dus deze keer vliegen ze er direct in. Dit vind ik leuk, want zo gaan ze direct to the point: De scepter met de Mind Stone moeten ze terug zien te krijgen. En ondertussen redden ze een tweeling, maar dit is niet zomaar een tweeling. Scarlet Witch en Quicksilver komen van de X-Men comics, maar in de MCU zijn ze geen Mutants. Dat komt voornamelijk door copyright issues, aangezien Fox de rechten heeft voor de X-Men. Maar gelukkig maakt dat helemaal niets uit, en is dit een prachtige uitbreiding voor de Avengers. Hun plot vind ik zelfs beter dan het hoofdplot van Ultron. En dat is dan ook voornamelijk de reden waarom ik deze film wat lager plaats dan de eerste in de reeks.

Maar naast de tweeling krijgen we nog een aantal nieuwe personages. Zowel Ultron als Vision krijgen een introductie om U tegen te zeggen. Beiden als een soort yin en yang van de Mind Stone. Wie nog geïntroduceerd wordt is Ulysses Klaue, en hij heeft Vibranium uit Wakanda. Meer hierover in de film Black Panther I guess…

Zoals hierboven vermeld, niet zo goed als de eerste Avengers, maar zeker de moeite waard! Met wat mooie chemie tussen Wanda en Vision. En wat geforceerde chemie tussen Natasha en Bruce. Bij deze ook een nieuw begin voor The Hulk. Dat belooft meer Hulk actie in Phase 3!

Hulk & Black Widow Sorry was dit echt nodig...?

Ant-Man

Ik vind het geweldig hoe ze bij Marvel de minder bekende comic book karakters introduceren in de MCU. Phase 2 is duidelijk de fase met een aantal van dit soort introducties. In Guardians of the Galaxy kregen we bijvoorbeeld al een hele resem minder bekende personages voorgeschoteld. De meerderheid had nog nooit gehoord van Star-Lord en co. Maar door de humor en fantastische muziek in die film was iedereen laaiend enthousiast erover, en had je snel zin om ook te gaan kijken. Hierdoor werden deze onbekende superhelden plots razend populair!

Ant-Man moest het ook van de mond-op-mond reclame hebben. Daarom moest de humor hier ook on-point zijn, en gelukkig was dat ook het geval. Niet alleen de rare situaties die veroorzaakt worden door het verkleinen en vergroten van mensen en objecten leidden soms naar hilarische taferelen, maar de grote ster hier was uiteraard Luis. Hoe cool zou het trouwens niet zijn als hij in Endgame alles wat vooraf gebeurde op zijn manier afratelde?

Oh we can handle it we're professionals The real hero

Over het algemeen vind ik deze film niet even goed als Guardians of Iron Man, maar het komt dicht in de buurt. En de manier waarop Ant-Man hier geïntroduceerd wordt is super.

Phase 2 en de link met Empire Strikes Back

Ok, dat was het dan voor Phase 2 (en Guardians vol. 2). Zijn jullie hier nog? Want ik zou het nog graag hebben over een leuk detail in deze filmreeks. Misschien zal de oplettende kijker er al op gelet hebben, maar alle films die hier besproken waren hebben een connectie met de tweede film van de alom bekende saga Star Wars: The Empire Strikes Back.

Je herinnert je misschien dat in de bekende 'I am your father' scène in Empire Strikes Back, Luke Skywalker zijn hand kwijtspeelt. Later heeft George Lucas ook in Episode II: Attack of the Clones gezorgd dat zijn vader Anakin hetzelfde lot moest ondergaan. De oplettende kijker heeft misschien gezien dat ook Snoke in Star Wars: The Last Jedi zijn hand verliest (zou dit een aanwijzing kunnen zijn dat Snoke ook een Skywalker is?).
Hier is duidelijk een trend dat belangrijke personages in de 'tweede fase' hun hand verliezen. Vandaar dat ze ook in de MCU Phase 2 films, iemand een hand laten verliezen. Hier volgt een overzichtje:

  • Iron Man 3: Aldrich Killian verliest zijn arm tijdens zijn laatste gevecht met Iron Man.
  • The Dark World: Thor verloor zijn hand even toen Loki deed alsof hij het eraf hakte in een grootse visuele illusie.
  • The Winter Soldier: Bucky verliest zijn arm in de flashback waar hij van de trein valt en we hem dood achtten.
  • Guardians of the Galaxy: Groot verliest beide armen tijdens zijn eerste ontmoeting met Gamora (gelukkig groeien die terug).
  • Age of Ultron: Ulysses Klaue wordt zijn arm afgehakt door Ultron.
  • Ant-Man: Tegen het einde van de film verliest Yellowjacket zijn rechterarm voordat de rest van hem in de leegte verdwijnt.
  • Aangezien Guardians of the Galaxy, vol. 2 geen Phase 2 film is, verliest hier niemand zijn arm (maar er zijn wel andere referenties naar Empire Strikes Back, zoals vermeld in de review)

Luke Skywalker Pijnlijk!

Geplaatst in Film

Misschien vind je deze posts ook leuk: