Gezien en goedgekeurd: Captain Marvel


Thank you Stan!

​8 maart was Internationale Vrouwendag, en daarbij dus ook de ideale gelegenheid voor Captain Marvel om in première te gaan. Na 11 jaar werd het wel eens tijd voor de eerste female lead in een MCU film! Niet dat ik problemen heb met de vrouwelijke representatie in de MCU: Black Widow, Scarlet Witch, Gamora, Nebula, Mantis, Lady Sif, Valkyrie, Shuri, Okoye, The Wasp, Pepper Potts, Peggy Carter. Allemaal topvrouwen, maar na deze 12 heldinnen wordt het wel diep spitten om er meerdere te vinden. Misschien hebben de guys wel meer tijd om de held uit te hangen. Vraag het niet aan mij, ik wil ook geen grote uitspraken doen over het onderwerp.
Hebben we trouwens al een superheld(in) in een rolstoel? Just kidding, ik hoef geen vertegenwoordiging in een fictief universum! Ik wil vooral een mooie film zien, dus daar zal ik het nu over hebben.

Maar voor we de film in duiken, eerst nog een woordje over de geestelijke vader van dit universum. Stan The Man is niet meer onder de levenden, wel nog in onze harten. Daarom zagen we heel toepasselijk, voor de start van de film, een mooie compilatie van zijn cameo’s verschijnen in het Marvel logo.
En vermoedelijk zagen we ook zijn laatste cameo in deze film, dat zelfs eentje was met een knipoog naar Stan Lee's verleden! Maar hierover meer wat verder in deze post.

Stan Lee - Excelcior Rest in peace.

Non-spoiler review

Voor zij die de film nog niet hebben gezien: waar wachten jullie op? Bekijk jullie agenda eens, er zal daar vast nog ergens een gaatje zitten om naar de film te gaan. Want ik raad je aan om te gaan, en zeker als je nog van plan bent om Endgame te gaan checken in april!
Ondertussen geef ik je kort mee wat ik ervan vond, zonder spoilers.
Over het algemeen zet ik hem bij de betere MCU films. Dit is een goede origin story met een lichte twist. We komen te weten hoe ze aan haar krachten komt, maar niet op de manier dat je normaal van een Marvel film zou verwachten. Het verhaal zit goed ineen en heeft een interessante plot twist. We krijgen een leuke soundtrack met 90’s hits, eerlijke humor zonder over-the-top slapstick, en 100% cuteness factor met Goose de kat. Het einde van de film is een beetje cringy, maar dat neem ik er graag bij.
Het enige minpunt is misschien de karakter ontwikkeling van de hoofdrol. Goed, we zouden allemaal direct beste vrienden willen worden met Carol Danvers. We hebben het ook begrepen dat ze niet op haar mooie mondje is gevallen. Maar we zagen geen gebrekkige persoonlijkheid, geen hoekjes eraf behalve een goed gevoel voor humor. En dat neemt wel wat geloofwaardigheid weg. Hopelijk zien we dit wel in de sequel (of in Endgame). Want begrijp me niet verkeerd, ik ben fan van deze film. En ik kan niet wachten om meer Captain Marvel te zien!

Plenty of teasing, it's time for the real work. And that requires this huge-ass spoiler alert:

Agent Coulson - Spoiler alert Thanks Phil!

Ik wil wat dieper ingaan op volgende zaken: Goose de kat (“that’s a flerken!”), Fury en Coulson, de Skrull-Kree oorlog en Stan Lee’s cameo.

What the Flerken?

Ok, deze had ik net als vele andere Marvel Comics fans zien aankomen: Captain Marvels kat is eigenlijk geen kat, maar een Flerken. Voor moest het nog niet duidelijk zijn: een Flerken is een buitenaards wezen die lijkt op een kat, maar met tentakels die uit hun muil kunnen komen. Gesjellig...
Dit was voor sommigen geen verrassing omdat we in 2014 namelijk al een Flerken te zien kregen in de comics. Ik heb het even opgezocht: in Captain Marvel vol. 8 bleek de kat Chewie een Flerken te zijn. Chewie is in de comics, net als Goose in de film, de kat van Danvers. Dus zo verrassend was het niet! En zeker niet toen we Talos bang zagen kijken naar “the cutest little thing”.

Nick Fury petting Goose Goose!

Dan heb ik het even over de naam van het beestje. In de comics kreeg die toepasselijk de naam van Han Solo’s co-pilot Chewbacca. Maar in deze film hebben ze voor een even toepasselijke naam gekozen: Goose is namelijk de bijnaam van Air Force piloot Nick Bradshaw in de film Top Gun.

Wie is de échte ster?

Leuk detail: de naam Captain Marvel werd tijdens de hele film geen enkele keer vermeld. Zou dit komen omdat zij niet de echte ster van de film is? Granted, we leren wel dat Carol “Avenger” Danvers de inspiratie is voor The Avengers Initiative, en terecht gezien ze een klein beetje OP is.
Maar laten we eerlijk zijn: onze geliefde Goose was toch dé ster van de film. Niet alleen door haar schattigheid. Maar ze heeft toch maar mooi de tesseract veilig gehouden, en Fury’s vel gered! Maar laatstgenoemde had beter wat meer opgelet voor zijn oog. Zoveel voor het legendarische verhaal van hoe de S.H.I.E.L.D. director zijn oog verloor... Really? Door Goose te veel vertrouwen te geven? Of zoals hij in Winter Soldier verklaarde:

“Last time I trusted someone, I lost an eye.”

I rest my case: voor mijn part mochten ze deze film Captain Goose dopen.
Ik zit echter nog met een paar vragen. Om te beginnen: waar was Goose al die tijd tussen de gebeurtenissen van Captain Marvel en Avengers Endgame? En nog belangrijker:

Wat met die pager?

Even recapituleren: In 1995 vertrekt Carol Danvers naar de andere kant van de Melkweg om de oorlog te beëindigen, en om een nieuwe planeet te vinden voor de Skrulls. Ze geeft wel eerst een pager aan Nick Fury, en zegt dat hij het enkel mag gebruiken voor echte noodgevallen. Ondertussen hebben we in The Avengers al bijna een alien invasie gehad, werd S.H.I.E.L.D. bijna overgenomen door H.Y.D.R.A. in Winter Soldier, en was de wereld op een haar na vernietigd door Ultron. Van echte noodgevallen gesproken…
Voor het geval in The Avengers kunnen we Fury nog het voordeel van de twijfel geven. Hij heeft per slot van rekening een team samengesteld met “Earth’s mightiest heroes”, dus heeft hij waarschijnlijk gewacht met die pager tot hij zou merken dat de Avengers de situatie niet aankonden. Maar de situatie van Age of Ultron was volgens mij wel een echt noodgeval. En toch zien we Fury de pager niet bovenhalen.

Captain Marvel pager Motherf...

Hoewel, het feit dat we hem de pager niet ‘zien’ gebruiken, wil daarom niet zeggen dat hij hem niet gebruikt heeft. Voor hetzelfde geld heeft hij wel al een aantal keer met Carol gebeld, en was ze tijdens Age Of Ultron al onderweg naar shithole C-53. In Infinity War zien we hem uiteindelijk wel Carol Danvers oproepen, maar kan niet meer antwoorden door de Decimation. En dat is misschien de reden waarom ze in de post-credits scene in paniek vraagt waar Fury is?

Trust me, true believer

Wat ik nog een leuk aspect aan de film vond, waren de 90’s referenties, en de terugkeer van enkele bekende gezichten. Hier volgt een overzichtje met een paar details die je zelf misschien gemist hebt.
​Voordat we Starforce lady Vers zien crashen op aarde, krijgen we al een leuke nod naar The Matrix te zien. In de training scène met Yon-Rogg heb ik namelijk een klein Neo-Morpheus momentje, of was het enkel ik?

Morpheus training Neo Neat!

Voorlopig denken we nog dat dit de good guys zijn, al beginnen de twijfels al snel te komen. Vooreerst omdat Starforce in de comics een supervillain groep is, ten tweede omdat Yon-Rogg in de comics een vijand is van Danvers, en tot slot door een bekend gezicht in de Starforce crew: Korath the Pursuer. Want in Guardians is die kerel wel pretty much bad-guy.
Uiteindelijk crasht Vers dus in een Blockbuster, gekleed voor Lazer Tag. Het eerste wat ze doet is een paneel van Arnold Schwarzenegger neerknallen, en daarmee is de toon gezet. Enter Fury en Coulson: als een soort good cop, bad cop duo laten ze ons genieten van wat 90’s nostalgie. Sidenote: de de-aging CGI vind ik trouwens echt geslaagd!
​Ondertussen zien we in de trein één van de beste cameo’s ooit. Stan Lee in eigenste persoon is er zijn tekst aan het inoefenen voor de film Mallrats, waar The Man zelf ooit één van zijn eerste cameo’s mocht spelen. Wat een mooi eerbetoon!

Stan Lee in Mallrats Trust me, true believer!

Later in de film zien we nog een jonge Ronan, en Danvers zien we op een gegeven moment Super Sayan gaan. Er zijn uiteraard nog veel meer referenties, niet alleen in een aantal one-liners, ook in de soundtrack die soms om van te smullen was! Maar tot zover het overzicht.

“I’m going to end it”

Tot slot wou ik het nog even over de Skrull-Kree oorlog hebben, en ondertussen ook over Endgame. Want ik heb een licht vermoeden dat die oorlog misschien een rol zal spelen in Endgame. Vraag me niet op welke manier, maar mij lijkt het logisch dat Captain Marvel er niet alleen is om Thanos ten einde te brengen, maar ook om deze oorlog te klaren. Wie weet heb ik wel gelijk? We zullen zien.

Thor meets Carol I like this one.

Geplaatst in Film

Misschien vind je deze posts ook leuk: