13 jaar wachten op Fear Inoculum


TOOL - Fear Inoculum (2019)

Tool is zo'n band die soms al eens tegendraads wil doen. Zo hebben ze in het verleden al een fake bericht laten verspreiden dat ze een auto-ongeluk hebben gehad (wat een aprilgrap bleek) en een nep album op het web gezet om illegale downloaders een loer te leggen.
Het is dus ook geen verrassing dat Tool een van de laatste grote bands is die op de streamingtrein is gesprongen. Maar in augustus was het zover (ook al geloofde dat niet iedereen): de volledige catalogus kwam op alle grote streamingplatforms. En op 30 augustus kwam daar dan het nieuwe album Fear Inoculum bij! Hier zijn ze ook al sinds 2012 aan bezig, dus het was hoog tijd om dat project eens af te werken.
Maar misschien is het wel logisch dat we tijdens Obama geen nieuw album kregen, en dat die nieuwe president nu de nood aan hevige riffs heeft verhoogd. Is hier een verband te vinden?

Donald Trump, you are Fake NewsDanku Donald

Soit... Voor vele fans was het dus een Tool-zomer. Want naast nieuwe muziek, was er ook een Europese tournee. En hoewel het mooier ging zijn om TOOL op de affiche van Graspop te zien prijken, hebben we Maynard en co toch maar mooi gezien op Werchter.

Dus hier volgt een Tool-postje over een geweldig optreden en een (iets minder) geweldig album.

TOOL is in het land!

Het is al van in 2007 geleden dat de band naar België kwam. En aangezien ze een reputatie hebben van epische live performances, mocht ik dat niet missen! Ik had het er zelfs nog over gehad met een paar vrienden: Als Tool ooit eens naar Europa komt, gaan we zeker gaan. En een paar maanden later was het zover. We kregen de eerste namen voor Werchter voorgeschoteld, en daar zat mooi materiaal bij!

Het menu voor de vrijdag op Rock Werchter werd geserveerd met een glaasje mooi weer. Bring Me The Horison was een flauwe entrée (was BMTH geen deathcore?). Maar daarna kregen we een lekker soepje van vrolijke zomerpunk van Weezer. Gevolgd door een heerlijke The Cure die Robert Smith vol overgave kwam presenteren, man dat was een zalig optreden!

Maar we kwamen eigenlijk voor het dessert. En hoewel we al op onze wenken bediend werden, was dit dessert écht wel de kers op de taart!
De manier waarop Maynard (nu met hanekam) en de andere bandleden op elkaar ingespeeld zijn is fenomenaal. We werden meegesleept in de dystopische wereld van Tool. Met stevige riffs, meebrulbare lyrics en artistieke visuals. En hoe luguber de visuals soms ook waren, toch wou je blijven kijken.

TOOL heeft gebracht wat we hadden verwacht. Een meesterlijk totaalplaatje met de geweldige alternatieve metal van hun voorgaande albums: Undertow, 10,000 Days, Ænima en Systema Encéphale... ik bedoel Lateralus.

Fear Inocuwatte?

Maar nu over dat nieuwe album. Een album waar ze al een tiental jaar aan bezig waren en maar niet af kregen omdat het perfect moest zijn...

TOOL - Fear Inoculum Luisterbaar gereedschap 

Is het een goed album? Ja.
Maar is het een perfect album? Let's put it this way: Tot nu toe was Undertow mijn minst favoriete Tool album. Wel, Fear Inoculum heeft die plaats met verve ingenomen.

Het is een Tool album, het klinkt als een Tool album. En daardoor is het een goed album, omdat Tool altijd goed klinkt. Ze hebben een uniek geluid en dat hebben ze op albums als Lateralus en Ænima geperfectioneerd.

Maar nu hebben ze precies gewoon diezelfde muziekale formule genomen, het wat door elkaar geschud en er een in stukken geknipte tekst op gezet.
Op nummers als Stinkfist of Schism hebben ze de muziek en de tekst perfect op elkaar laten passen. Maar nu is dat met geen enkel nummer zo goed gelukt.

Maar dat is niet het enige probleem met het album. Ik heb ook een klein probleem met de intermezzo's op het album, en bijgevolg ook de speelduur van de plaat.
Het album begint namelijk perfect met de nummers Fear Inoculum en Pneuma. Maar dan komt plots een intermezzo die totaal niet samenhangt met de rest en daardoor niet alleen de sfeer breekt, maar ook het album onnodig langer maakt. En aangezien het album al anderhalf uur lang is, mogen ze de nummers Litanie contre la Peur, Legion Inoculant, Chocolate Chip Trip en Mockingbeat gerust verticaal klasseren.

En wat wil Fear Inoculum eigenlijk zeggen? Ah, dat is vrij vertaald een "inenting tegen angst". En ik zou die telkens nemen voordat ik naar het album luister, want ik vrees dat het een langdradige luisterbeurt zal zijn.

De score van Ruben:

Dit album is Degelijk | ★★★★★★☆☆☆☆

Dit is het slechtste TOOL album ooit. Dus een hoge score kunnen we niet geven, maar het is wel het luisteren waard dus een duivelse 6 vind ik een gepaste score.

Misschien vind je deze posts ook leuk: