Alice in Chains


Eerste keer in de AB

Oh, hallo! Hier ben ik weer!
Zoals je misschien al hebt gemerkt was het de laatste weken rustig hier op deze blog. Maar laat je niets wijsmaken, het schrijven ben ik nog niet verleerd. Elke week een nieuwe post schrijven blijkt nu een beetje van het goede te veel. Dus na even afstand te hebben genomen van de blog, ben ik terug met nieuwe schrijfsels.

Deze keer gaat het over Alice in Chains. Een band die in de grunge / sludge / metal scene heel wat aanzien heeft, maar desondanks amper op de radio te horen is. En men zou kunnen zeggen dat dit onterecht is, maar het kan altijd gebeuren dat een band ervoor kiest om underground te blijven.
Alice in Chains hoort bij de grote grungebands van de jaren 90. En net als Nirvana, Soundgarden en Pearl Jam heeft het zijn roots in Seattle. Dus, voor liefhebbers van het genre absoluut een must-see.

En donderdag was het zover, dan kwamen ze optreden in de AB. En dat wou ik niet missen!

Horns up Horns up!

Voor de eerste keer in de AB

In hun 30 jarig bestaan hebben ze al heel wat muziek gemaakt en gespeeld. Ondertussen hebben ze ook jammer genoeg al 2 bandleden verloren.
De bassist Mike Starr verliet al in 1993 de band omdat hij door zijn drugsverslaving onhandelbaar was (ondertussen werd die verslaving hem wel fataal). En in 2002 overleed de leadzanger Layne Stayle ook ten gevolge van zijn drugsverslaving. Hierdoor bleef de band tot 2005 op non-actief.

Momenteel is er dus sprake van een nieuwe bezetting met William DuVall als nieuwe leadzanger. En ondanks de bewogen geschiedenis van de band, hebben ze nog nooit in de fameuze Ancienne Belgique gespeeld. En voor hun eerste keer ben ik met plezier ook voor mijn eerste keer naar de Brusselse muziektempel gegaan.

En ik moet zeggen, dat is me zeer goed bevallen. Niet alleen de show, maar de zaal ook!
Voor een rolstoelgebruiker is het namelijk altijd een klein avontuur als je naar een nieuwe plek gaat. Maar deze keer was het enige akkefietje de ondergrondse parking die geen lift had. Er was wel een roltrap, maar geen lift. Dus moest ik terug in de auto, met de auto terug naar begane grond, mij daar lossen, en terug gaan parkeren. Hierdoor hebben we wel wat tijd verloren en hebben we het voorprogramma gemist. Maar eens we bij de concertzaal waren ging alles gesmeerd. Ik had zelfs de keuze om beneden tussen het publiek te staan, of op het balkon waar een deel voor rolstoelen voorbehouden was.

Wheelchair on escalator Geen goed idee...

En de show? Die was geniaal! De 'oude' rotten zijn hun vak nog meester, en zowel vocaal als instrumentaal lieten ze geen steek vallen.
Het was een optreden vol oude nummers, en met een aantal nummers van de nieuwe plaat. En het mooie is dat die nieuwste plaat heel deftig klinkt. 

Rainier Fog

Check trouwens ook eens het YouTube kanaal van de band. Daar vind je Black Antenna, een bijzondere science-fiction webserie waarin elke aflevering een nummer is van hun laatste album Ranier Fog.
Ondertussen hebben ze ook al een videoclip gereleased voor de titeltrack. Blijkbaar een referentie naar reclamespots voor Ranier Beer, die vroeger in de regio rond Seattle vaak op tv kwamen. Hier vind je de videoclip, met daaronder zo'n reclamespotje ter referentie. Enjoy!

Misschien vind je deze posts ook leuk: