King Gizzard!


King Gizzard & The Lizard Wizard - Infest The Rats' Nest (2019)

Voor de mensen die de legendarische Australische band King Gizzard & The Lizard Wizard nog niet kennen (shame on you), zal ik ze even kort proberen te schetsen.

Lizard LaughingHehehe

Deze rare snuiters uit Melbourne hebben in 2010 een bandje opgericht, en in 9 jaar ondertussen al 2 EP's en 13 studio albums uitgebracht. Ze weten duidelijk van geen ophouden! In 2017 hebben ze zelfs 5 volledig afgewerkte albums uitgebracht. CRAZY!
Hoewel ze een heel unieke en herkenbare sound hebben, hebben ze zich al aan veel genres gewaagd. Zo zijn ze eerst begonnen met garage rock, overgegaan op melige folk en psychedelica, af en toe een speciaal project met een vertelstem, dan eens een jazz project of een alternatief rock album. En alles even speciaal en met dezelfde energie. Het ene project al exentrieker dan het andere.
Nu is het 2019 en ondertussen zitten we al aan album nummer 2 van het jaar. Hun vorige album Fishing For Fishies was een psychedelisch boogie/blues project die deels over het milieu ging, maar vooral zeer radiovriendelijk is waardoor ze ook soms op StuBru te horen waren. Naar mijn mening was dat echter een van hun minder goeie plaatjes. Maar dat even ter zijde.
Ze zijn tegenwoordig ook duidelijk bezig met de mileuvervuiling van deze tijd. Greta en Anuna zouden trots zijn! Want deze jongste telg Infest the Rats' Nest is duidelijk een middelvinger naar alle idioten die geen reet geven om onze planeet.

Der is geen planeet B

King Gizzard & The Lizard Wizard - Infest The Rat's NestFIRE

Over deze jongste telg gesproken: Wat geeft die VONKEN!!!
Ze hebben zich eens gewaagd aan thrash metal (en een beetje doom/stoner in hun machtige nummer Superbug). En Jezus wat klinkt dat goed! Wie zegt dat rock dood is zal met open mond luisteren naar deze gekke jongens. Hetfield en Mustaine mogen hier een poepje van ruiken (hoewel ik besef dat Stu en zijn vriendjes vast veel inspiratie van voorgenoemde muzikale genieën gehaald hebben). 
En net als elk project van King Gizzard and the Electric - I mean Lizard - Wizard heeft ook deze plaat een concept.
Het eerste deel van het album gaat over alle vervuiling die momenteel aan de gang is, en vertelt telkens hoe het slecht zal eindigen voor ons. Eerste nummer Planet B is vanzelfsprekend. Er is geen planeet B, of toch: Mars. Maar wij arme stakkers zullen niet op Mars komen, zo vertellen ze in Mars for the Rich. Vervolgens heb je Organ Farmer, die een duidelijke kritiek is op de vleesindustrie. En Superbug gaat over de steeds gevaarlijkere ziektes die onze planeet teisteren (en niet met antibiotica te bestrijden zijn). Elk nummer een voorgekauwd Science Fiction scenario. En elk nummer meesterlijk gebracht met muzikale en tekstuele inspiratie van Metallica, Black Sabbath, Rammstein, Slayer enzomeer.
Op het tweede deel van het album gaan ze in hetzelfde elan verder, en vertellen ze in vijf nummer verhaal van een groepje rebellen die van plan zijn om betere oorden te zoeken op die andere planeet B, Venus. Maar jammer genoeg branden ze op in de atmosfeer, en komen in de hel terecht. Waar Satan hen aanzet om het rattennest op Mars - waar de rijke gelukzakken zitten - te infesteren (snappie dat is de titel van het album). En met de lijn Infest The Rat's Nest eindigt dit meest angstaanjagende en agressieve album van de Gizzboys. Numero XV!
En nu komt het beste van al: ELK NUMMER OP DEZE PLAAT IS GENIAAL! Sorry Rammstein, Tool, Brutus, Full Of Hell, Rotting Christ en Aoratos: het beste metal album van 2019 gaat naar de King en de Wizard! BOW DOWN AND HORNS UP!

En wat is nu de score Ruben?

Dit album is Mythisch | ★★★★★★★★★★

NO MORE WORDS

Misschien vind je deze posts ook leuk: