De Ertebrekers brengen ons Crème


De Ertebrekers - Crème (2019)

Jow wist? Tis tid vo te fjisten! De Ertebrekers zijn terug en ze brengen ons een vervroegde zomer. Natuurlijk horen daar ijsjes bij, of zoals ze in West-Vlaanderen zeggen: Crème! Nadat Filip, Peter en Jeffrey onze winterblues kwamen verlichten met hun nieuwe single Paranoia, was het op 8 maart tijd voor een nieuwe album, en op 15 maart kwamen ze die voorstellen in De Kreun. En guess what? Ik was daar bij, hoe goed is dat?

Maar voordat ik vertel over het optreden, geef ik jullie eerst een album review'tje.

Crème - Ertebrekers Ertebrekers 2.0

De score van Ruben:

Dit album is Subliem | ★★★★★★★★★☆

Hun vorige album Otel was een geweldige introductie. Met dit tweede album gaan ze op hun elan verder, met nog betere songwriting en iets meer beats.

Makkik efkes binnen kommen? Tis wa kaa buiten...

Ja hoor, ik zou ook liever binnen zitten dezer dagen. En een cd'tje opleggen: Wat dacht je van wat West-Vlaamse eighties vibes?
Terwijl De Zji sinds 2016 nog steeds in ons geheugen gegrift zit, zijn de mannen van Ertebrekers terug met een nieuwe zomerse oorwurm. Met Paranoia hebben ze een hit te pakken, en met die hit zetten ze dit album op gang. Een nummer met funky synths en een refrein die de hele dag in je hoofd blijft hangen. Maar Amanda en Shimokitazawa vallen zeker ook in dezelfde orde. Terwijl Amanda een herkenbaar verhaal vertelt van dicht bij huis, gaan ze met Shimokitazawa naar een wijk in Tokyo, Japan. Konichiwa Jeffer-san!

Heartbroken W'en elkaar leren kennen in Japan.

De deuntjes en teksten doen me nog heel hard denken aan hun debuut album Otel. Maar ik merk ook een leuke evolutie in de muziek van dit trio. Je zou kunnen zeggen dat we met Crème de Ertebrekers 2.0 voorgeschoteld krijgen. Het tempo hebben ze een tandje hoger gezet, waardoor we veel meer dansbare nummers krijgen! De nummers Diepe waters en Dief in de nacht zullen niet ontbreken in menig dj-set! Maar naast het energieke krijgen we ook wat meligheid, vooral Mars en Vandage hebben er geen gebrek aan. 

Carnaval 'k e veel klutten, noaste moand zijn 't droge stutten...

Kortom een redelijk gevarieerd album, met nog steeds dezelfde rode draad: de simplesse van het leven. Af en toe horen we herkenbare uitspraken die recht uit het dagelijkse leven gegrepen zijn. En de herkenbaarheid daarvan brengt vaak een smile op mijn gezicht. Bovendien krijgen we terug een leuke parlando zoals die van Maaike Cafmeyer, maar deze keer in het Antwerps. Wat denk je, zullen we die van 't Stad binnen laten of laten we hem nog wachten tot merregen?

De zomer begint vroeg

Ja, ik weet dat het nog maar pas lente is. En er zullen nog niet veel mensen zijn die in short en t-shirt willen buiten komen. Maar binnen in De Kreun hebben we toch onze boai afgedaan. Was me dat een feestje met de Ertebrekers! De grooves van de vrolijke Jeffersen, de raps van de jarige Filip en de funky begeleiding van de Peter waren samen met het publiek de hoofdingrediënten van deze zomerse orgie. Kom ter bie, zeiden ze, en we hebben samen genoten van de nieuwe Ertebrekers.

Heartbroken Hartenbrekers

De zaal was uitverkocht, en ik heb goed volk gezien. Niet alleen een paar vrienden die ik lang niet meer gezien had, maar ook een paar muzikale collega's van de main act: Jay Cee was onder andere een gangtrekker van het publiek! En hoewel de mannen daardoor hier in Kortrijk iets meer onder druk lagen, hebben we daar gelukkig niets van gemerkt. Ze hebben de pannen van het dak gezongen en gedanst, Jeffrey heeft zelfs even in het publiek een dansnummertje gebracht! En om het plaatje compleet te maken hebben ze een uptempo versie van De Zji gebracht. Het kot was te klein!

Ik moet zeggen dat ik ervan heb genoten. Na deze rare, trieste winter hadden veel mensen er waarschijnlijk nood aan! En ik ben ervan overtuigd dat iedereen met een blij gevoel naar huis is vertrokken na dit spetterend optreden. En we kunnen al niet wachten tot de echte zomer er is, dat we weer kunnen genieten van een lekkere Crème!

This kid likes ice cream IJSJEEE!

Misschien vind je deze posts ook leuk: