De pauze van Balthazar bracht ons iets anders


J. Bernardt - Running Days (2017)

Na de zomer 2016 beslisten de bandleden van Balthazar om een pauze in te lassen. We kregen dus een paar jaar zonder Balthazar-optredens, maar dat betekende niet dat ze stil hebben gezeten. Tijdens deze break hadden ze namelijk tijd om elk aan een solo-projectje te werken.
Maarten Devoldere deed dat onder de naam Warhaus. Dat werden Cohen-geïnspireerde rocknummers en ballads. Sommige nummers maakte hij ook samen met zijn vriendin Sylvie Kreusch.
Bassist Simon Casier bracht ons Zimmerman, melancholische rock geïnspireerd door Bob Dylan en The Strokes.

En dan had je nog Jinte Deprez, die de rockmuziek even links liet liggen en zich ging laten inspireren door EDM, R&B en Hip-Hop. Zo kwam J. Bernardt tot stand, waarmee hij ons in de festivalzomer van 2017 aan het dansen bracht.

Dansen op zomerse tonen

J. Bernardt - Running DaysTrying to catch your wavelength

Jinte Bernard Deprez, of zeg maar J. Bernardt, wou het eens over een andere boeg gooien. De gitaren aan de kant en maak plaats voor beats en een drumcomputer. Hij kroop alleen in de studio en bewees ons hoe goed hij is als songwriter en producer! Running Days is een album geworden die nog lang in onze hoofden zal blijven rondzweven.

Vanaf het begin van het album krijgen we heel wat dans- en meezingbare nummers voorgeschoteld. Niet alleen de teksten zijn perfect om samen mee te lippen, maar ook de mmm's en aah's kunnen je aan het neuriën krijgen.
Ook instrumentaal klinkt deze plaat zeer goed, met veel interessante progressies en mijmerenswaardige baslijnen. 

Maar hoewel de strijkers en de blazers die je te horen krijgt artificieel zijn, zijn de emoties zonder twijfel reëel.
Want achter de zwoele vibes zit iets melancholisch. Maar niet depressief, eerder aanduidend hoe de wereld vol is van “slechte straten”, maar je vooruit moet kijken en soms even nadenken over welke wegen je wil inslaan. Dus zo loopt - of moet ik zeggen danst? - hij dagelijks verder over de Wicked Streets, of zoals Brihang het zou zeggen:

“'t Leven is een lange laan voor Bernard.”

Maar het album klinkt niet als een lange laan, eerder als een gezellige, zwoele zomeravond

De score van Ruben

Dit album is Goed | ★★★★★★☆☆☆☆

Een mooie afwisseling van alle rockmuziek die we van de Balthazar-leden gewoon zijn. Running Days doet ons, zeker in deze tijden, mijmeren naar zomerse tuinfeestjes of festivals met vrienden, maar dat zal (hopelijk) voor volgend jaar zijn. 

Favoriete tracks: On Fire, Calm Down, The Other Man, The Question.

Misschien vind je deze posts ook leuk: