Wie is de beste rapper van 2019? IDK!


Een overzicht van de beste Hip-hop, en de eerste review van 2020

Nee, ik luister niet alleen naar Metal, hoewel een aantal mensen dat misschien denken. En ik begrijp wel waarom. Want als je bijna elk jaar naar Alcatraz gaat en naar optredens van Rammstein, Metallica en Tool gaat zou je kunnen zeggen dat ik die-hard metalhead ben. Maar niets is minder waar. Want hoe kan een échte metalhead nu graag naar jazz luisteren? Of elektronische muziek appreciëren?
Dus zal ik voor de verandering de zware metalen eens laten voor wat ze zijn en jullie wat vertellen over de beste Hip-hop van 2019. Want zijn de rappers van vandaag niet een beetje hetzelfde als de rocksterren van vroeger? En het is duidelijk dat de urban scene niet heeft stilgezeten. Niet alleen internationaal, maar ook in ons eigen Belgenlandje!
Alvorens we overgaan tot de eerste review van het jaar, geef ik je eerst een overzicht van de rappers die mijn oortjes vorig jaar het meeste hebben verwend.

Hip-hop in België

Zwangere Guy - Brutaal ZG all day!

Laat ons dicht bij huis beginnen. Als je de radio op Studio Brussel zet kan je er tegenwoordig niet aan ontkomen. Er wordt veel Hip-hop gedraaid, verrassend veel Belgische Hip-hop zelfs. En naast de vele mediocre, of soms zelfs ronduit slechte, waren er drie landgenoten die er met kop en schouders bovenuit staken: Brihang, Roméo Elvis en Zwangere Guy. Alle drie hebben ze vorig jaar heel deftige plaatjes uitgebracht. Die laatste zelfs 2 (!) hoogwaardige rap-pareltjes.

Moest je het gemist hebben, onderstaande 4 albums moet je zeker eens gehoord hebben (tussen haakjes mijn score):

 • Roméo Elvis - Chocolat (Degelijk ★★★★★★☆☆☆☆) 
 • Zwangere Guy - Wie is Guy? (Uitstekend ★★★★★★★☆☆☆) 
 • Brihang - CASCO (Geweldig ★★★★★★★★☆☆) 
 • Zwangere Guy - BRUTAAL (Subliem ★★★★★★★★★☆) 
   

"An expression of the gospel"

Kanye West - Jesus is King J.C. = K.W. ?

Buiten onze landsgrenzen hebben we veel goede rap mogen aanhoren. Maar jammer genoeg ook iets waar ik niet volledig van overtuigd was...
Ik heb het nu over het hoog geanticipeerde album van Kanye West (of is het nu Ye?). Die na 2 uitgestelde release data uiteindelijk op 25 oktober verscheen. Jesus is King: een plaat die volgens Yeezus himself "an expression of the gospel" is. Een Christian Hip-hop plaat dus, waar geen woord op gevloekt wordt, want vanaf nu maakt hij enkel nog christelijke muziek. En gezien Kanye’s bipolaire kantje is het enkel maar speculeren hoe lang deze fase zal duren...
Over de plaat zelf zal ik maar zeggen dat het een boeiend concept is. De vibe zit goed maar bij de teksten laat ik toch af en toe mijn ogen rollen. Soit, de singles Selah en Follow God zijn super, de rest maar meh. Maar luistert en oordeelt vooral zelve.

UK (Grime) scene

slowthai - Nothing Great About Britain Shu' up man!

Dan heb je ook de UK Hip-hop scene waar ik eerlijk gezegd ook niet echt gek op ben. Begrijp me niet verkeerd, er zijn veel goeie singles uitgekomen. Zoals Black van Dave, Deal Wiv It van slowthai (en Mura Masa) of Crown van Stormzy. Maar van de albums zelf was ik geen grote fan, daar stond naar mijn mening te veel middelmating materiaal op.

De onderstaande plaatjes heb ik wel naar geluisterd, en vond ik wel ca va, maar het waren voor mij geen hoogschieters:

 • Little Simz - Grey Area (Matig ★★★★★☆☆☆☆☆)
 • Dave - Psychodrama (Acceptabel ★★★★★☆☆☆☆☆)
 • slowthai - Nothing Great About Britain (Degelijk ★★★★★★☆☆☆☆)
 • Stormzy - Heavy Is The Head (Geweldig ★★★★★★★★☆☆) 

The Real Good Sh*t

De artiesten waar ik wel helemaal van overtuigd was mag ik uiteraard ook niet vergeten. Ik zal het kort houden. Volgende platen zijn AB-SO-LUUT de moeite waard:

 • Tyler, The Creator - IGOR (Fantastisch ★★★★★★★★☆☆) 
 • BROCKHAMPTON - GINGER (Even fantastisch ★★★★★★★★☆☆) 
 • clipping. - There existed an addiction to blood (Briljant ★★★★★★★★★☆) 
 • Quelle Chris - Guns (Geniaal ★★★★★★★★★☆) 

Maar er is maar eentje die de beste is. En dat is niemand minder dan IDK. Met zijn eerste studio album Is He Real? heeft hij mij toch ten minste overtuigd.

IDK - Is He Real?

IDK - Is He Real? FKA Jay IDK

En ik hoor het sommigen al zeggen: “Ja maar Ruben, ik kijk hier op Spotify naar de albums van die IDK en zie hier al albums staan van voor 2019. Dus dit is dan toch niet zijn debuut?”
En dan zeg ik dat je geen ongelijk hebt. Maar wijs ik je er wel op dat die andere albums zelf-gereleasede mixtapes zijn, geen studio albums. 

IDK is dus al een tijdje actief, maar dit is zijn eerste studio album. En hoewel ik toegeef dat de productie niet subliem is, kan ik van deze plaat blijven genieten. Van de eerste seconde tot de laatste, op repeat kan ik hier naar blijven luisteren.
Is He Real? is een concept album waar hij zoekt naar de betekenis van God en moraliteit. Het bevat veel goede instrumentale stukken, goede verses (zowel diepzinnige als obscene), interessante ideëen en in zijn geheel een goede vibe.

IDK’s stijl van rappen lijkt trouwens erg veel op die van Kendrick Lamar. Maar een meesterwerk à la To Pimp A Butterfly kan je dit uiteraard niet noemen.

De score van Ruben:

Dit album is Subliem | ★★★★★★★★★☆

Een concept album die je op repeat kan laten spelen en niet zal vervelen.

Misschien vind je deze posts ook leuk: