#ikluisterbelgisch: dEUS


dEUS - The Ideal Crash (1999)

Ondertussen zitten we al een hele tijd in ons kot. En vanuit ons kot luisteren we naar Belgische muziek! Zullen we dat afspreken?

Goed, nu we het daarover eens zijn, zal ik je voorstellen aan enkele van mijn favoriete Belgische platen. Ik heb je de laatste weken al Nest (Brutus) en Noneketanu (Shht) voorgesteld. En laat ons eerlijk zijn: echte klassiekers zijn dat niet. Dus hier ben ik dan, met een band die geen introductie meer nodig heeft: dEUS. Ondertussen al een gevestigde waarde in de Belgische muziek.
Maar wat is nu in Gods naam het beste album van deze goddelijke band? Velen zullen zeggen Worst Case Scenario, maar ik ken nog iets beters: The Ideal Crash! Ik weet het, hier kan men over discussieren. Maar langs de andere kant zegt men ook: “Des goûts et des couleurs, on ne discute pas”. Dus dit is mijn mening, haters gonna hate!

We halen een klassieker uit de kast

dEUS - The Ideal Crash Eentje uit 1999

Uiteraard is The Ideal Crash meer dan alleen die plaat waar de all-time classic Instant Street op staat. Maar laat ons toch maar beginnen over dat geniale nummer met die geweldige climax! Instant Street is zo'n nummer dat je “compleet” zou kunnen noemen. Sinds een aantal jaren is dit ook mijn favoriete dEUS-nummer, vooral dan omwille van de live uitvoering hiervan.
Jammer genoeg heb ik dit nooit écht live kunnen zien, maar na ooit eens een show in de AB op tv te hebben gezien ben ik overtuigd! Als het al zo hard aankomt op tv, dan moet dit live toch een ongelooflijke trance veroorzaken!

Het album zelf is een emotionele trip die vertelt over liefde en eenzaamheid. Het bevat veel intense nummers die zowel in de tekst en muziek heel hard aankomen.
Muzikaal is het heel erg geïnspireerd door de pop cultuur van die tijd. Vooral de grunge invloeden zijn heel prominent. Het ruige en depressieve zou rechtstreeks van een Pearl Jam of Nirvana album kunnen komen. Maar ook bands als R.E.M. en Radiohead zijn duidelijke inspiraties. Al zou die laatst genoemde waarschijnlijk ook veel van dEUS kunnen gehaald hebben.
Uiteraard is ook die unieke dEUS-stijl nog steeds aanwezig. Zo heb je veel stukken die artsy en jazzy klinken. Maar over het algemeen is het veel meer pop-georiënteerd en vooral veel minder ruw dan de voorgaande pure art-rock albums Worst Case Scenario en In a Bar, Under the Sea

Buiten de titel track (die een beetje flauwer klinkt dan de rest) zijn alle nummers op deze plaat geniaal. Maar vooral de nummers Sister Dew en Magdalena schieten er boven uit door de emotionele lyrics. En uiteraard Instant Street, met die intense solo, is het paradepaardje van deze LP. Terecht ook dEUS' bekendste nummer, tot ver buiten onze landsgrenzen!

De score van Ruben

Dit album is Subliem | ★★★★★★★★★☆

Een album die na 20 jaar nog steeds zo'n impact heeft, kan je terecht een klassieker noemen. Dit is naar mijn mening het beste dEUS album, die terecht in het rijtje past bij andere 90s iconen zoals Nirvana.
Die twee voorgaande dEUS albums Worst Case Scenario en In a Bar, Under the Sea zijn trouwens even klassieker-waardig, maar komen met foto-finish nipt op de 2e en 3e plaats.

Misschien vind je deze posts ook leuk: