Deftig kabaal, ofte HEISA!


HEISA - joni (2020)

Dit jaar wordt het jaar van HEISA! Of dat had het moeten zijn als dat COVID-19-beestje er geen stokje voor gestoken had. Een optreden zullen we voorlopig nog niet kunnen bijwonen, maar in ons huisje blijven we gezellig doorluisteren naar de prachtige geluiden die ons Belgenlandje kan produceren.

HEISA is een nieuwkomer. Een trio uit Limburg met Jacques Nomdefamille van Peuk die de vocals (en keys en bas) op zich neemt, Koen Castermans met de gitaar en  Jonathan Frederix achter het drumstel.
Na de singles Let Go en Serenity Now was ik ervan overtuigd dat ik fan was. De band brengt een uniek spel met ritme, atmosfeer en lawijt! Met invloeden van onder andere Tool, Warpaint, Nick Cave, Nirvana, Sonic Youth en Raketkanon maar dan met een eigen twist

Nu zijn ze hier met hun eerste studio-album, en wat voor één!

Een lawaaierig trio uit Limburg

HEISA - joniEen debuut full-length album van wereldklasse!

Ok, bij de invloeden die ik hierboven heb vermeld, zal ik al meteen zeggen dat de muziek van HEISA helemaal anders klinkt. Natuurlijk zal je wel af en toe iets horen die, als je goed luistert, een beetje klinkt als één van die artiesten. Maar HEISA klinkt vooral als... wel ja als HEISA. Aangezien de band een unieke sound heeft die je niet in 1 hokje kan plaatsen.

HEISA klinkt ook een beetje zoals de naam doet vermoeden. Een hoop geluiden bij elkaar gesmeten, maar wel met een duidelijke structuur natuurlijk. Het is niet alleen zogezegd “boem, paukeslag” of zoals sommigen zouden zeggen “tsjingel-sjangel”.
Elk nummer heeft zijn eigen sfeer, met een gitaarriff waar de andere instrumenten dan rond opbouwen. Er zit ook echt iets artistiek in, bij momenten klinkt het zelfs een beetje jazz-y. Maar als ik het dan in hokjes moet plaatsen, komt het vooral in Noise Rock, Mathrock en Post-Rock. Ofwel het weinigzeggende Progressieve rock...

Om de band perfecter te omschrijving, zet ik hier nog een mooie omschrijving die op de website van hun indie recordlabel Mayway staat:

Possessed yet measured. Uneasy yet mesmerising. Disorienting yet catchy. HEISA is all of these things and preferably at the same time.

 

De score van Ruben

Dit album is Subliem | ★★★★★★★★★☆

Joni is een dijk van een debuutalbum, voor een dijk van een band. Er wordt op een heel kunstzinnige manier gespeeld met geluid en ritme. Elk nummer heeft zijn eigen unieke sfeer en brengt zijn eigen verhaal die perfect samenhoort met het album in z'n geheel. HEISA is een hoop verschillende dingen en tegelijk één geheel. 

Misschien vind je deze posts ook leuk: