Een positief nihilistische mythe


Biffy Clyro - The Myth of The Happily Ever After (2021)

Laat er ons niet te veel woorden aan vuil maken.  Na een lange tijd deze blog ongemoeid te laten, ben ik terug.

De laatste tijd zijn er heel wat ongemakken, frustraties en... frustraties geweest. En dat heeft ons allemaal in grote of kleine mate getekend.
Zo ook de mannen van Biffy Clyro. Want wat oorspronkelijk een zusterplaat van A Celebration of Endings ging worden is uiteindelijk een uitlaatklep geweest van die vervelende periode.
Mede door het niet kunnen touren en alles wat errond hing, kreeg The Myth of The Happily Ever After een geheel nieuwe wending. Dus werd het plan om “een aantal nummers die het vorige album niet haalden te releasen” geschrapt en kwam dit jongste album met heel wat nieuwe songs.

En om deze intro nog kort af te sluiten.
2020 2021 was een kutjaar. Maar 2022 wordt iets minder kut.

“En ze leefden nog lang en gelukkig”

Biffy Clyro - The Myth of The Happily Ever AfterThe glass is not half full, it's not half empty

Dit album is er eentje die je front-to-back volledig kan platdraaien. Vol leuke stevige riffs en teksten die meteen tot de essentie gaan, of ik zou net het omgekeerde moeten zeggen gezien het snedige sarcasme. De lyrics gaan namelijk vooral over de situatie waarin we de laatste tijd hebben gezeten: lockdowns, fake-news, antivaxers en - vooral van toepassing bij artiesten - amper live optredens. Het leek wel dat niets wat we deden iets veranderde en zo zit deze vrolijke plaat vol nihilistische teksten die Simon Neil ons met zijn geweldige Schotse accent heeft voorgeschoteld.

Daarnaast gaat de energieke muziek nog eens gepaard met meezingbare refreinen en Whoa-oh-oh-stukjes, ideaal voor een live publiek die er ironisch genoeg niet was. Ironie was er ook genoeg in dat nummer over de ontkenners, Denier. Geschreven als een soort liefdsesverklaring maar op snedige manier wordt gehoopt dat ze niet stikt, dat al haar ontkenningen uitkomen en dat hij door haar gelooft dat écht alles mogelijk is. Ja, I feel you!

De score van Ruben

Dit album is Mythisch | ★★★★★★★★★★

Hoe geweldig is het niet dat je in deze klotesituatie, in plaats van erover te roepen en vechten, er een aantal liedjes over kan schrijven! En dan nog zulke prachtige nummers vol energie en ironie

Favoriete tracks: A Hunger In Your Haunt, Unknown Male 01, Denier, Holy Water, Errors In The Hystory Of God.

Misschien vind je deze posts ook leuk: