Tijd voor … nederlandstalig


Roosbeef - Lucky (2020)

Onlangs heb ik een nieuwe band ontdekt: Roosbeef. Een Nederlandse band waar zangeres Roos Rebergen voor de verandering niet in het engels, maar in het nederlands zingt.
Het is een specialleke, die Roos. Met haar zachte, breekbare stem brengt ze poëtische en vooral speciale teksten.
Na vijf jaar gewoond te hebben in Kentucky, is ze teruggekomen naar onze contreien. Daar in de USA heeft ze kunnen genieten van Countrymuziek en Bluegrass, paarden en de natuur.
En daar in de USA ging ze vaak naar de locale supermarkt, genaamd Lucky. En laat dat nu niet toevallig de naam zijn van het nieuwste album van haar band Roosbeef?

Roosbeef komt terug uit Amerika

Roosbeef - Lucky We mogen van geluk spreken!

Op Lucky hoor je duidelijk de Country-invloeden die ze in de sabbatperiode in Amerika heeft opgedaan. Maar in sommige nummers komt ze ook muzikaal veel alternatiever uit de hoek dan ze vroeger deed. Je kan de sound soms beetje vergelijken met Calais van Het Zesde Metaal.
Van laatstgenoemde band zullen ze vast en zeker ook veel inspiratie gehaald hebben, vooral omdat Wannes Cappelle ook ooit een bandlid geweest is van Roosbeef.
En net zoals HZM vaak teksten heeft met dubbele bodem, gaat het er op Lucky ook in de teksten dubbelzinnig aan toe. Zoals in het nummer In Mijnen Tijd, waar ze op uitspraken over vroeger oogrollend reageert. En in Noodaan, waar ze muur van Trump ook een beetje aanziet als een steunpunt waar veel Amerikanen nood aan hebben.
Lucky is duidelijk een plaat die je niet zomaar in 1 hokje kan steken. Het is Pop Rock, maar met alternatieve en ook Bluegrass-invloeden.
De intro Rodeo bijvoorbeeld begint als een dramatisch nummer met alternatieve elektronische klanken. Terwijl het in de nummers Sterrenmeisje en Menselijke Mensen weer de popkant opgaat. Om vervolgens een rauwe rocksong In Mijnen Tijd te horen, een beetje Desert Rock achtig (met een backing vocal die zo van Queens of the Stone Age kan komen). Maar daar stopt het niet, want dan heb je nog het overtuigende Country-nummer Amerika II.
Het is duidelijk: Roosbeef is all-over-the-place. En dat is precies wat dit album zo goed maakt.

De score van Ruben

Dit album is Briljant | ★★★★★★★★★☆

De band durft de grens met andere genres zoeken, maar blijft vasthouden aan diens unieke stijl. Dat bezorgt ons een album met veel prachtige nummers met hoog meezing-gehalte. In Mijnen Tijd, Mathilde en Amerika II zijn daarin uitblinkers. Maar ook de single Menselijke Mensen, het nummer Noodaan en de outro Baby, ik kom eraan kunnen daar zeker tegenop. Enkel Sterrenmeisje vind ik persoonlijk minder geslaagd.

Misschien vind je deze posts ook leuk: